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Maladie coeliaqueSynonyme(s)Maladie de Gee Stéatorrhée idiopathique |


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The 5 Ws of a gluten challenge for gluten-related disorders / [et al.] in Nutrition reviews, Vol. 76, n° 2 (2018)
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[article]
Titre : The 5 Ws of a gluten challenge for gluten-related disorders Type de document : Article Auteurs : [et al.] Année de publication : 2018 Article en page(s) : 79-87 Langues : Anglais (eng) Descripteurs : HE Vinci
Gluten ; Hypersensibilité alimentaire ; Intolérance alimentaire ; Maladie coeliaqueRésumé : Gluten-related disorders (GRDs) are gradually emerging as epidemiologically relevant diseases, with a global prevalence estimated to be approximately 5% in the population. Conditions related to gluten ingestion include celiac disease (CD), wheat allergy (WA), and nonceliac gluten sensitivity (NCGS). Although mediated by different pathogenic pathways, these 3 conditions share similar clinical manifestations and can present a difficult differential diagnosis. The gluten challenge (GC) is an important diagnostic tool for GRDs, but there is great variability in regards to deciding which patients should be challenged, what amount of gluten should be used, what the GC duration should be, when and where the GC should occur, and, sometimes, why to conduct a GC. This review summarizes the current knowledge about the desirable characteristics of GCs in the 3 main GRDs following a 5 Ws approachthat is, the 5 main journalistic questions: who, what, when, where, why. The answers will help to determine the correct use of the GC in diagnosing GRDs. Disponible en ligne : Oui En ligne : https://login.ezproxy.vinci.be/login?url=https://academic.oup.com/nutritionrevie [...] Permalink : https://bib.vinci.be/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=84359
in Nutrition reviews > Vol. 76, n° 2 (2018) . - 79-87[article]Exemplaires (1)
Cote Support Localisation Section Disponibilité REV Périodique papier Woluwe (Promenade de l'Alma) périodiques Consultation sur place uniquement
Exclu du prêtL'abc du coeliaque / Sbc-bcv (2001)
Titre : L'abc du coeliaque Type de document : Livre Auteurs : Sbc-bcv Editeur : Bruxelles : SBC Année de publication : 2001 Importance : 300p Descripteurs : HE Vinci
Maladie coeliaqueIndex. décimale : 613.3 Diététique clinique - diétothérapie Disponible en ligne : Non Permalink : https://bib.vinci.be/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=37973 Exemplaires (1)
Cote Support Localisation Section Disponibilité 613.3 SBC Livre Woluwe (Promenade de l'Alma) alimentation, diététique, nutrition Prêt autorisé
DisponibleAddressing Barriers for Patients with Celiac Disease When Assessing for Gluten in Medications / Georgina Rubal-Peace in Journal of the academy of nutrition and dietetics, Vol. 118, n° 8 (2018)
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[article]
Titre : Addressing Barriers for Patients with Celiac Disease When Assessing for Gluten in Medications Type de document : Article Auteurs : Georgina Rubal-Peace ; Caroline Sepp Année de publication : 2018 Article en page(s) : 1365-1369 Langues : Anglais (eng) Descripteurs : HE Vinci
Gluten ; Maladie coeliaque ; Médicament ; Traitement médicamenteuxDisponible en ligne : Oui En ligne : https://login.ezproxy.vinci.be/login?url=https://www.sciencedirect.com/science/a [...] Permalink : https://bib.vinci.be/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=86042
in Journal of the academy of nutrition and dietetics > Vol. 118, n° 8 (2018) . - 1365-1369[article]Adénopathies abdominales révélatrices d'une maladie coeliaque : revue d'un cas clinique / L. Faugeras in Louvain Médical, 4 (AVRIL 2010)
[article]
Titre : Adénopathies abdominales révélatrices d'une maladie coeliaque : revue d'un cas clinique Type de document : Article Auteurs : L. Faugeras ; [et al.] Année de publication : 2010 Article en page(s) : pp. 123-126 Descripteurs : HE Vinci
Maladie coeliaque ; Présentations de casDisponible en ligne : Non Permalink : https://bib.vinci.be/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=32857
in Louvain Médical > 4 (AVRIL 2010) . - pp. 123-126[article]Exemplaires (1)
Cote Support Localisation Section Disponibilité REV Périodique papier Woluwe (Promenade de l'Alma) périodiques Consultation sur place uniquement
Exclu du prêtAdvances in Celiac Disease and Gluten-Free Diet / M. Niewinski Mary in Journal of the american dietetic association, vol 108, n° 4 (2008,)
[article]
Titre : Advances in Celiac Disease and Gluten-Free Diet Type de document : Article Auteurs : M. Niewinski Mary Année de publication : 2008 Article en page(s) : pp. 661-672 Langues : Français (fre) Descripteurs : HE Vinci
Maladie coeliaque ; Régime alimentaireRésumé : Celiac disease is becoming an increasingly recognized autoimmune enteropathy caused by a permanent intolerance to gluten. Once thought to be a rare disease of childhood characterized by diarrhea, celiac disease is actually a multisystemic disorder that occurs as a result of an immune response to ingested gluten in genetically predisposed individuals. Screening studies have revealed that celiac disease is most common in asymptomatic adults in the United States. Although considerable scientific progress has been made in understanding celiac disease and in preventing or curing its manifestations, a strict gluten-free diet is the only treatment for celiac disease to date. Early diagnosis and treatment, together with regular follow-up visits with a dietitian, are necessary to ensure nutritional adequacy and to prevent malnutrition while adhering to the gluten-free diet for life. The purpose of this review is to provide clinicians with current updated information about celiac disease, its diverse clinical presentation and increased prevalence, the complex pathophysiology and strong genetic predisposition to celiac disease, and its diagnosis. This review focuses in detail on the gluten-free diet and the importance of intense expert dietary counseling for all patients with celiac disease. Recent advances in the gluten-free diet include food allergen labeling as well as the US Food and Drug Administration s proposed definition of the food-labeling term gluten-free. The gluten-free diet is complex and patients need comprehensive nutrition education from a skilled dietitian Disponible en ligne : Non Permalink : https://bib.vinci.be/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=49967
in Journal of the american dietetic association > vol 108, n° 4 (2008,) . - pp. 661-672[article]Exemplaires (1)
Cote Support Localisation Section Disponibilité REV Périodique papier Woluwe (Promenade de l'Alma) périodiques Consultation sur place uniquement
Exclu du prêtLalimentation adaptée à la maladie cliaque associée au diabète de type 1 : en pratique / Caroline Martineau in Médecine des maladies métaboliques, vol 9, n° 1 (2015)
PermalinkAllergie ou intolérance alimentaire / F. Pirson in Louvain Médical, 5 (Mai 2014)
PermalinkAnatomie et cytologie pathologiques / Thierry JO MOLINA in Revue francophone des laboratoires, 498 (Janvier 2018)
PermalinkAnémie et diabète / Etienne Larger in Médecine des maladies métaboliques, Vol. 15, n°6 (October 2021)
PermalinkAntigènes alimentaires, barrière intestinale et immunité muqueuse / M. Heyman in Cahiers de nutrition et de diététique, 45, n° 2 (2010)
PermalinkAssessment of quality of life in children, adolescents, and adults with celiac disease through specific questionnaires / Morad Guennouni in Nutrition clinique et métabolisme, Vol. 34, n° 3 (October 2020)
PermalinkAssociation diabète de type 1 et maladie coeliaque chez l'enfant. / Alouloh in Journal de pédiatrie et de puériculture, 1 (FEVRIER 2008)
PermalinkAutoanticorps dans la maladie cliaque / Pascal Chrétien in EMC Biologie médicale, Vol. 16, n° 4 (2021)
PermalinkLes bénéfices santé de l'allaitement. / D Turk in Santé de l'homme, 408 (JUILLET AOUT 2010)
Permalinkcas pratique : le cas de A., 17 ans, intolérant au gluten qui pratique le tennis / C. Bourron-Normand in Nutrition infos, n° 40 (2014)
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