Login
Communauté Vinci
Extérieur
Si votre nom d'utilisateur ne se termine pas par @vinci.be ou @student.vinci.be, utilisez le formulaire ci-dessous pour accéder à votre compte de lecteur.
Titre : | Food intake control and body weight regulation by dietary protein (2020) |
Titre original: | Influence de la teneur en protéines de lalimentation sur le contrôle de la prise alimentaire et la régulation du poids |
Auteurs : | Joséphine Gehring ; Claire Gaudichon ; Patrick Even |
Type de document : | Article |
Dans : | Cahiers de nutrition et de diététique (Vol. 55, n°6, December 2020) |
Article en page(s) : | p. e1-e8 |
Note générale : | doi:10.1016/j.cnd.2020.10.001 |
Langues: | Anglais |
Descripteurs : |
HE Vinci Acides aminés ; Consommation alimentaire ; Métabolisme énergétique ; Poids du corps ; Régime pauvre en protéines |
Mots-clés: | Hypothèse de l'effet de levier des protéines ; Qualité des protéines |
Résumé : | The protein requirement is generally defined as the amount necessary to maintain the body's protein pool. However, under free choice conditions, animal models often ingest more protein than required for nitrogen balance (10%15%). This behavior possibly reflects the search for a high protein-to-carbohydrate ratio (0.60.8), inducing metabolic benefits. This indicates that in addition to protein homeostasis, dietary proteins are also involved in energy homeostasis. The mechanisms controlling protein and energy intake are partly independent and in specific conditions, there may be a conflict between the two. Protein density in the human diet has decreased ∼2% since the 1970s and, according to the protein leverage hypothesis, this decrease may be responsible for the increase in energy intake and prevalence of obesity observed today. |
Disponible en ligne : | Oui |
En ligne : | https://login.ezproxy.vinci.be/login?url=https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0007996020301590 |