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Objectifs: Le régime sans gluten (GFD) est un traitement à vie destiné aux personnes atteints de la maladie cliaque (CD). Il influence leur qualité de vie (QoL). Cette dernière a été évaluée par des méthodes génériques. Au fil du temps, des in[...]DisponibilitéExemplaires (1)
Cote Support Localisation Section Disponibilité Nutrition clinique et métabolisme. Vol. 34, n° 3 (October 2020) Périodique papier Woluwe Espace revues Consultation sur place uniquement
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Celiac disease is an autoimmune disorder in which the lining of the gastrointestinal tract is damaged by an immune-mediated response to gluten proteins ( Allen, 2015 ). It is a polygenetic disease that only appears in genetically susceptible ind[...]DisponibilitéExemplaires (1)
Cote Support Localisation Section Disponibilité REV Périodique papier Woluwe Espace revues Consultation sur place uniquement
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Context A gluten-free diet (GFD) is the recommended treatment for gluten-dependent disease. In addition, gluten withdrawal is popular and occasionally is suggested as a treatment for other autoimmune diseases (ADs). Objective The current syst[...]Article
Un nombre croissant de patients suivent un régime sans gluten pour des symptomatologies variables et pour des raisons qui ne sont pas toujours justifiées. Il existe 3 types de pathologies liées au gluten: la maladie cliaque, lallergie au blé e[...]DisponibilitéExemplaires (1)
Cote Support Localisation Section Disponibilité Percentile. Vol. 24, n° 3 (Juin - Juillet 2019) Périodique papier Woluwe Espace revues Consultation sur place uniquement
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La maladie coeliaque et l'hypersensibilité au glutent non coeliaque, les deux principaux types de pathologies liées au gluten, doivent être rapidement dépistées et diagnstiquées pour mettre e place un régime adapté et éviter les complications.DisponibilitéExemplaires (1)
Cote Support Localisation Section Disponibilité Nutrition infos. 72 (Janvier-Février-Mars 2022) Périodique papier Woluwe Espace revues Consultation sur place uniquement
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The objectives of this scoping review were to identify and characterize studies examining nutrition assessment, interventions, and measures to monitor gluten-free diet (GFD) adherence/compliance in patients with celiac disease (CD). An elect[...]Article
Elisa Karhu ; Ryan Zukerman ; Rebecca S. Eshraghi ; Jeenu Mittal ; Richard C. Deth ; Ana M. Castejon ; Malav Trivedi ; Rahul Mittal ; Adrien A. Eshraghi |Autism spectrum disorder (ASD) is an increasingly prevalent neurodevelopmental disorder with considerable clinical heterogeneity. With no cure for the disorder, treatments commonly center around speech and behavioral therapies to improve the cha[...]DisponibilitéExemplaires (1)
Cote Support Localisation Section Disponibilité Nutrition reviews. Vol. 78, n° 7 (July 2020) Périodique papier Woluwe Espace revues Consultation sur place uniquement
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Michele Barone ; Andrea Iannone ; Fernanda Cristofori ; Vanessa Nadia Dargenio ; Flavia Indrio ; Elvira Verduci ; Alfredo Di Leo ; Ruggiero Francavilla |Context: Obesity is a significant risk factor for many pathological conditions. Whether a gluten-free diet (GFD) is a risk factor for overweight or obesity remains controversial. Objective: The primary aim of this study was to assess the preval[...]Article
Liuliu Quan ; Xinjie Xu ; Yonghong Cui ; Heze Han ; Robert L. Hendren ; Lidan Zhao ; Xin You |Context It has been suggested that a gluten-free and casein-free (GFCF) diet may alleviate the symptoms of autism spectrum disorder (ASD) and facilitate neurodevelopment of children with ASD. Studies to date have been inconclusive. Objective [...]Article
Background: The adjustment to a strict gluten-free diet for adults diagnosed with celiac disease (CD) may lead to changes in the eating experience affecting the physical, social, and emotional states. Objective: Through the application of the S[...]