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Chimie oenologique / L. Usseglio-tomasset (1989)
Titre : Chimie oenologique Type de document : Livre Auteurs : L. Usseglio-tomasset Editeur : Paris : Tec & Doc Année de publication : 1989 Importance : 332p Descripteurs : HE Vinci
Fermentation ; Oenologie ; Physico-chimie alimentaire ; Raisin ; VinIndex. décimale : 613.7 Technologie alimentaire Disponible en ligne : Non Permalink : https://bib.vinci.be/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=37328 Exemplaires (1)
Cote Support Localisation Section Disponibilité 613.7 USS Livre Woluwe Espace livres Prêt autorisé
DisponibleLes (poly)phénols : de la vigne au vin / Joseph Vercauteren in actualité chimique (L'), 479 (Décembre 2022)
[article]
Titre : Les (poly)phénols : de la vigne au vin Type de document : Article Auteurs : Joseph Vercauteren Année de publication : 2022 Article en page(s) : p.18-25 Langues : Français (fre) Descripteurs : HE Vinci
Arôme ; Chimie ; flavonoïdes ; Phénols ; Raisin ; Tanin ; Vigne ; VinMots-clés : Aromagenèse stilbénoïdes cep Résumé : Cet article est un voyage au cur de lunivers très coloré des (poly)phénols, les molécules les plus intéressantes du vin, avec comme guide les voies métaboliques sophistiquées empruntées par la vigne pour les créer (biogenèse) dans les conditions « normales » (saines) ou « dégradées » (moisissures...). Le voyage se poursuit par lanalyse et quelques interprétations de leur impact sur la qualité des vendanges (du raisin aux moûts) et sachève avec celui sur le contenu des vins. Disponible en ligne : Non Permalink : https://bib.vinci.be/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=300191
in actualité chimique (L') > 479 (Décembre 2022) . - p.18-25[article]The effect of grape interventions on cognitive and mental performance in healthy participants and those with mild cognitive impairment / Rachel Jayne Bird in Nutrition reviews, Vol. 80, n°3 (March 2022)
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[article]
Titre : The effect of grape interventions on cognitive and mental performance in healthy participants and those with mild cognitive impairment : a systematic review of randomized controlled trials Type de document : Article Auteurs : Rachel Jayne Bird ; Nigel Hoggard ; Magaly Aceves-Martins Année de publication : 2022 Article en page(s) : p. 367-380 Note générale : https://doi.org/10.1093/nutrit/nuab025 Langues : Anglais (eng) Descripteurs : HE Vinci
Affect ; Cognition ; Mémoire ; Raisin ; Régime alimentaireRésumé : Context
The prevalence of cognitive and mental health disorders are growing, and existing drug therapies do not treat the underlying cause. Grapes are a flavonoid-rich soft fruit and may therefore be beneficial to cognitive and mental health.
Objective
To systematically review evidence from randomized controlled trials investigating the acute and chronic effects of grape interventions on measures of cognition and mood in healthy participants and those with mild cognitive impairment.
Data Sources
MEDLINE, The Cochrane Library and EMBASE were searched.
Data Extraction and Analysis
Eight studies met the inclusion criteria: one considered acute interventions, 6 assessed chronic effects, and one assessed acute and chronic effects of grapes. The chronic studies found improvements in some cognitive domains (eg, memory, motor skills, or executive function). Acute studies found no consistent effect on memory but saw improvements in reaction time.
Conclusions
Differences in study design, dosages, and outcome tests hindered between-study comparison. Even so, the results across studies show that grapes can enhance some aspects of cognition, after both acute and chronic interventions.Disponible en ligne : Oui En ligne : https://login.ezproxy.vinci.be/login?url=https://academic.oup.com/nutritionrevie [...] Permalink : https://bib.vinci.be/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=290776
in Nutrition reviews > Vol. 80, n°3 (March 2022) . - p. 367-380[article]