Descripteurs (mots-clés)



Etendre la recherche sur niveau(x) vers le haut et vers le bas
Et le café devint viennois / David Do Paço in L'histoire, 457 (Mars 2019)
[article]
Titre : Et le café devint viennois Type de document : Article Auteurs : David Do Paço, Auteur Année de publication : 2019 Article en page(s) : p. 72- Langues : Français (fre) Descripteurs : HE Vinci
Autriche ; Café ; Moyen Age (5e-15e siècle) ; VienneRésumé : Du Moyen Age au XVIIIe siècle, des confins ottomans et perses jusqu'à Vienne, le café a traversé les empires. Les marchands de la Sublime Porte en ont fait un produit de consommation courante et une composante indispensable de la société viennoise des Lumières. Disponible en ligne : Non Permalink : https://bib.vinci.be/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=104083
in L'histoire > 457 (Mars 2019) . - p. 72-[article]Exemplaires (1)
Cote Support Localisation Section Disponibilité / Périodique papier Louvain-la-Neuve Etagère des revues Prêt autorisé
DisponibleLe café et la santé / G. Debry (1993)
Titre : Le café et la santé Type de document : Livre Auteurs : G. Debry Editeur : Paris : John Libbey Année de publication : 1993 Importance : 560p Descripteurs : HE Vinci
Café ; CaféineIndex. décimale : 613 Alimentation Diététique Nutrition Disponible en ligne : Non Permalink : https://bib.vinci.be/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=37872 Exemplaires (1)
Cote Support Localisation Section Disponibilité 613 DEB Livre Woluwe alimentation, diététique, nutrition Prêt autorisé
DisponibleChlorogenic acid from coffee beans: evaluating the evidence for a blood pressureregulating health claim / T. Loader in Nutrition reviews, vol. 75, n° 2 (2017)
![]()
[article]
Titre : Chlorogenic acid from coffee beans: evaluating the evidence for a blood pressureregulating health claim Type de document : Article Auteurs : T. Loader ; Carla Taylor ; Peter Zahradka ; [et al.] Année de publication : 2017 Article en page(s) : 114-133 Langues : Anglais (eng) Descripteurs : HE Vinci
Allégation nutritionnelle et de santé ; Café ; Hypertension arterielle ; Pression artérielleMots-clés : acide chlorogénique Résumé : The consumption of coffee has been associated with a number of health benefits, including a reduced risk of cardiovascular disease. Hypertension is an important risk factor for adverse cardiovascular events. Coffee may help reduce blood pressure (BP) in humans, which might be attributable to its polyphenolic compound, chlorogenic acid. The high incidence of hypertension among Canadians underscores the need for new and effective strategies to reduce BP. Dietary interventions may constitute such a strategy, but consumers need to be informed about which foods are most effective for regulating BP. To guide healthy eating, Health Canada permits the use of health claims on the labels of foods that confer health benefits. Currently, there is only one health claim for BP regulation. Additional health claims for foods that assist in BP regulation are therefore warranted. This review provides background information on chlorogenic acid and examines the evidence regarding the use of chlorogenic acid for BP regulation in the context of Health Canadas health claims framework. Disponible en ligne : Oui En ligne : https://login.ezproxy.vinci.be/login?url=https://academic.oup.com/nutritionrevie [...] Permalink : https://bib.vinci.be/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=79900
in Nutrition reviews > vol. 75, n° 2 (2017) . - 114-133[article]Exemplaires (1)
Cote Support Localisation Section Disponibilité REV Périodique papier Woluwe périodiques Consultation sur place uniquement
Exclu du prêtCoffee Consumption and the Risk of All-Cause and Cause-Specific Mortality in the Korean Population / Seong-Ah Kim in Journal of the academy of nutrition and dietetics, Vol. 121, n° 11 (November 2021)
![]()
[article]
Titre : Coffee Consumption and the Risk of All-Cause and Cause-Specific Mortality in the Korean Population Type de document : Article Auteurs : Seong-Ah Kim ; Li-Juan Tan ; Sangah Shin Année de publication : 2021 Article en page(s) : p. 2221-2232 Note générale : https://doi.org/10.1016/j.jand.2021.03.014 Langues : Anglais (eng) Descripteurs : HE Vinci
Café ; Consommation ; Corée du Sud ; Maladies cardiovasculaires ; Mortalité prématuréeRésumé : Background There is a dearth of information regarding the association between coffee consumption and its health effects with respect to mortality among Korean people. Objective The aim of this study was to examine the association between coffee consumption and all-cause mortality and cause-specific mortality risks in the Korean population. Design This prospective cohort study had a median follow-up period of 9.1 years. Participants/setting In total, 173,209 participants aged 40 years and older from the Health Examinees study were enrolled between 2004 and 2013. The analytic sample included 110,920 participants without diabetes, cardiovascular disease (CVD), or cancer at baseline who could be linked with their death information. Main outcome measures Deaths of participants until December 31, 2018 were ascertained using the death certificate database of the National Statistical Office. Cause of death was classified according to the International Classification of Diseases, 10th Revision. Statistical analyses performed Participants were categorized according to the amount and type of coffee consumed. Cox proportional hazards regression analysis was performed to estimate the hazard ratio (HR) and 95%CI of all-cause mortality and cause-specific mortality, such as CVD and cancer mortality. Results Compared with nonconsumers of coffee, participants who consumed > 3 cups/day had a reduced risk of all-cause mortality (HR 0.79, 95% CI 0.66 to 0.95). Participants who consumed ?1 cup/day and 1 to 3 cups/day had a reduced risk of CVD mortality (?1 cup/day: HR 0.58, 95% CI 0.69 to 0.94; 1 to 3 cups/day: HR 0.62, 95% CI 0.41 to 0.96). Conclusions This study provides evidence that greater coffee consumption is associated with a decreased risk of all-cause mortality and moderate coffee consumption (approximately 3 cups/day) is associated with a decreased risk of CVD mortality, regardless of the type of coffee, in a Korean population. Disponible en ligne : Oui En ligne : https://login.ezproxy.vinci.be/login?url=https://www.sciencedirect.com/science/a [...] Permalink : https://bib.vinci.be/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=286535
in Journal of the academy of nutrition and dietetics > Vol. 121, n° 11 (November 2021) . - p. 2221-2232[article]Le commerce équitable : [pour une consommation respectueuse des Droits de l'homme et de l'environnement / Katell Pouliquen (2003)
Titre : Le commerce équitable : [pour une consommation respectueuse des Droits de l'homme et de l'environnement Type de document : Livre Auteurs : Katell Pouliquen Editeur : Paris : Marabout Année de publication : 2003 Collection : Vie quotidienne num. 568 Importance : 120 p. Présentation : ill Format : 18 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-2-501-04005-1 Prix : 6.60 Descripteurs : HE Vinci
Banane ; Cacao ; Café ; Commerce équitable ; Industrie agro-alimentaire ; Mondialisation ; Relations Nord-Sud ; Thé
Autres descripteurs
CooperativeDisponible en ligne : Non Permalink : https://bib.vinci.be/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=204501 Exemplaires (1)
Cote Support Localisation Section Disponibilité L_33_9055 Livre Ixelles Rez Prêt autorisé
DisponiblePermalinkLe dialogue du corps et du cerveau [Dossier] in Cerveau & psycho, 63 (Mai-Juin 2014)
PermalinkGenotype-guided dietary supplementation in precision nutrition / Kalliopi Gkouskou in Nutrition reviews, Vol. 79, n°11 (November 2021)
PermalinkHabermas au Starbucks. Clients, oisifs et traînards dans le tiers-lieu capitaliste / Robin Wagner-Pacifici in Les politiques sociales, Vol. 81, n°1/2 (2021)
PermalinkIntérêt du café et de ses composants pour le contrôle du poids corporel / D. Sincholle in Pratiques en nutrition, n° 22 (2010)
PermalinkLexique multilingue [du café et du cacao] Fr-En-Es-De préparé à l'intention des interprètes du VIIIe colloque scientifique international sur le café / Service de documentation de l' IFCC (1977)
PermalinkOur everyday cup of coffee : the chemistry behind its magic / M. Petracco in Journal of chemical education, Vol 82 n° 08 (2005)
PermalinkPourquoi aimons-nous boire du café ? / Hannah Attar in Philosophie magazine, 147 (Mars 2021)
PermalinkRole of coffee in modulation of diabetes risk / Fausta Natella in Nutrition reviews, 70, n° 4 (2012)
PermalinkLe siècle des lumières. Un nouveau souffle sur l'Europe in Histoire junior, 103 (Janvier 2021)
Permalink