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GlucidesSynonyme(s)Féculent Hydrate de carbone |


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50 nuances de... glucides, version diététique / Conseil diététique de l'Association belge du diabère (ABD) in ABD, Vol. 61, n° 3 (Mai-Juin 2018)
[article]
Titre : 50 nuances de... glucides, version diététique Type de document : Article Auteurs : Conseil diététique de l'Association belge du diabère (ABD) Année de publication : 2018 Article en page(s) : p. 35-40 Langues : Français (fre) Descripteurs : HE Vinci
Belgique ; Glucides ; TerminologieMots-clés : Vocabulaire diététique Résumé : Sucres simples, sucres complexes, sucres lents, sucres rapides, sucres libres, sucres ajoutés, sucres naturellement présents, index glycémiques, charges glycémiques, ... quelles sont les réalités cachées derrière toutes ces terminologies? Disponible en ligne : Non Permalink : https://bib.vinci.be/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=114491
in ABD > Vol. 61, n° 3 (Mai-Juin 2018) . - p. 35-40[article]Exemplaires (1)
Cote Support Localisation Section Disponibilité ABD 2018 L3 Périodique papier Louvain-la-Neuve Etagère des revues Prêt autorisé
DisponibleAcute effects of dietary constituents on motor skill and cognitive performance in athletes / Lindsay Baker in Nutrition reviews, 72, n° 12 (2014)
[article]
Titre : Acute effects of dietary constituents on motor skill and cognitive performance in athletes Type de document : Article Auteurs : Lindsay Baker, Auteur ; Ryan Nuccio, Auteur ; A. Jeukendrup, Auteur Année de publication : 2014 Article en page(s) : 790-802 Langues : Anglais (eng) Descripteurs : HE Vinci
Caféine ; Cognition ; Ginkgo biloba ; Glucides ; Performance sportive ; SportsRésumé : Performance in many sports is at least partially dependent on motor control, coordination, decision-making, and other cognitive tasks. This review summarizes available evidence about the ingestion of selected nutrients or isolated compounds (dietary constituents) and potential acute effects on motor skill and/or cognitive performance in athletes. Dietary constituents discussed include branched-chain amino acids, caffeine, carbohydrate, cocoa flavanols, Gingko biloba, ginseng, guarana, Rhodiola rosea, sage, L-theanine, theobromine, and tyrosine. Although this is not an exhaustive list, these are perhaps the most researched dietary constituents. Caffeine and carbohydrate have the greatest number of published reports supporting their ability to enhance acute motor skill and cognitive performance in athletes. At this time, there is insufficient published evidence to substantiate the use of any other dietary constituents to benefit sports-related motor skill or cognitive performance. The optimal dose and timing of caffeine and carbohydrate intake promoting enhanced motor skill and cognitive performance remain to be identified. Valid, reliable, and sensitive batteries of motor skills and cognitive tests should be developed for use in future efficacy studies. Disponible en ligne : Non Permalink : https://bib.vinci.be/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=69938
in Nutrition reviews > 72, n° 12 (2014) . - 790-802[article]Exemplaires (1)
Cote Support Localisation Section Disponibilité REV Périodique papier Woluwe Espace revues Consultation sur place uniquement
Exclu du prêtADVANCES IN CARBOHYDRATE CHEMISTRY AND BIOCHEMISTRY. VOL.47 / R.S. Tipson (1989)
Titre : ADVANCES IN CARBOHYDRATE CHEMISTRY AND BIOCHEMISTRY. VOL.47 Type de document : Livre Auteurs : R.S. Tipson ; ED Horton d. Editeur : Academic Press Année de publication : 1989 Descripteurs : HE Vinci
Amidon ; Chimie ; Glucides ; Traitement thermiqueIndex. décimale : 613.7 Technologie alimentaire Disponible en ligne : Non Permalink : https://bib.vinci.be/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=37187 Exemplaires (1)
Cote Support Localisation Section Disponibilité 613.7 TIP Livre Woluwe Espace livres Prêt autorisé
DisponibleLalimentation contrôlée en Fodmap / Mathilde Morel in Pratiques en nutrition, 65 (Janvier-mars 2021)
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[article]
Titre : Lalimentation contrôlée en Fodmap Type de document : Article Auteurs : Mathilde Morel Année de publication : 2021 Article en page(s) : p. 22-24 Note générale : Doi : 10.1016/j.pranut.2020.12.005 Langues : Français (fre) Descripteurs : HE Vinci
FODMAP ; Glucides ; Régime alimentaire ; Syndrome du côlon irritableRésumé : Une alimentation contrôlée en Fodmap peut être proposée aux patients souffrant du syndrome de lintestin irritable en cas déchec des recommandations diététiques standard. La mise en place de ce régime spécifique se déroule en plusieurs phases : exclusion, réintroduction et détermination du seuil de tolérance. Elle est réalisée par un diététicien formé à cette prise en charge. Disponible en ligne : Oui En ligne : https://login.ezproxy.vinci.be/login?url=https://www.em-premium.com/article/1430 [...] Permalink : https://bib.vinci.be/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=265623
in Pratiques en nutrition > 65 (Janvier-mars 2021) . - p. 22-24[article]An introductory review of resistant starch type 2 from high-amylose cereal grains and its effect on glucose and insulin homeostasis / Kathryn F. Harris in Nutrition reviews, Vol. 77, n° 11 (November 2019)
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[article]
Titre : An introductory review of resistant starch type 2 from high-amylose cereal grains and its effect on glucose and insulin homeostasis Type de document : Article Auteurs : Kathryn F. Harris Année de publication : 2019 Article en page(s) : 748764 Note générale : https://doi.org/10.1093/nutrit/nuz040 Langues : Anglais (eng) Descripteurs : HE Vinci
Amidon résistant ; Fibre alimentaire ; Glucides ; Glucose ; InsulinorésistanceRésumé : Refined carbohydrates result from milling techniques that remove the outer layers of a cereal grain and grind the endosperm into a flour ingredient that is devoid of dietary fiber. Technologies have been developed to produce high-amylose cereal grains that have a significantly higher resistant starch type 2 and thus dietary fiber content in the endosperm of the cereal grain, which has positive implications for human health. A review of the literature was conducted to study the effects of resistant starch type 2 derived from high-amylose grains on glucose and insulin response. While thousands of articles have been published on resistant starch, only 30 articles have focused on how resistant starch type 2 from high-amylose grains affects acute and long-term responses of glucose and insulin control. The findings showed that resistant starch has the ability to attenuate acute postprandial responses when replacing rapidly digestible carbohydrate sources, but there is insufficient evidence to conclude that resistant starch can improve insulin resistance and/or sensitivity. Disponible en ligne : Oui En ligne : https://login.ezproxy.vinci.be/login?url=https://academic.oup.com/nutritionrevie [...] Permalink : https://bib.vinci.be/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=242651
in Nutrition reviews > Vol. 77, n° 11 (November 2019) . - 748764[article]Exemplaires (1)
Cote Support Localisation Section Disponibilité Nutrition reviews. Vol. 77, n° 11 (November 2019) Périodique papier Woluwe Espace revues Consultation sur place uniquement
Exclu du prêtAnalyses bromatologiques. Tome 1 : introduction - eau - glucides / J.-M. Pycke (2000)
PermalinkLapplication du régime cétogène dans le traitement des épilepsies pharmaco-résistantes / Dominique Vincent in Médecine des maladies métaboliques, Vol.16, n°7 (Novembre 2022)
PermalinkApplications des sciences en cuisine / Louise Bouvier (2012)
PermalinkApport en sucres chez ladulte et lenfant / Organisation mondiale de la santé (OMS) (Genève) (2015)
PermalinkAssociations of dietary carbohydrate and salt consumption with esophageal cancer risk: a systematic review and meta-analysis of observational studies / Kondwani-Joseph Banda in Nutrition reviews, Vol. 78, n° 8 (August 2020)
PermalinkAxe intestin-cerveau et contrôle du métabolisme glucidique / Anne Abot in Cahiers de nutrition et de diététique, Vol. 53, n° 1 (2018)
PermalinkLa baisse de la glycémie à l'exercice en plateau chez le diabétique insuliné est déterminée par la glycémie de départ et l'insulinémie / Jean-Frederic Brun in Science et sports, 2012/2 (2012)
PermalinkBDNF and orexin-A response to aerobic exercise are moderated by the meal consumption before exercise in overweight men: Effect of high-carbohydrate, high-protein and high-fat meals / M. Mardaniyan Ghahfarrokhi in Science et sports, Vol. 35, n°4 (2020)
PermalinkBiodisponibilité des glucides des aliments / B. Messing (1996)
PermalinkCarbohydrate Issues: Type and Amount / Madelyn l. Wheeler in Journal of the american dietetic association, vol 108, n° 4 (2008,)
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