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Titre : | Nutrition clinique et métabolisme, Vol. 36, n°1 - Février 2022 |
Type de document : | Bulletin : Périodique |
Paru le : | 01/02/2022 |
Année de publication : | 2022 |
Langues: | Français |
Disponible en ligne : | Oui |
En ligne : | https://login.ezproxy.vinci.be/login?url=https://www.sciencedirect.com/journal/nutrition-clinique-et-metabolisme/vol/36/issue/1 |
Dépouillements
Article
Le dosage des IGF-I est aujourdhui au carrefour de la pathologie endocrinienn, indispensable aussi bien pour le diagnostic que pour la prise en charge thérapeutique. Pourtant, de part la complexité et lintrication des facteurs de régulation et[...]
Article
Objective
This study aimed to study the validity of four screening tools against the Subjective Global Assessment (SGA), to know the most valid screening tools for identifying the risk of malnutrition in hospitalized patients in Algeria.
Mat[...]
Article
Shaahin Shahbazi ;
Melika Hajimohammadebrahim-Ketabforoush ;
Maryam Vahdat Shariatpanahi ;
Erfan Shahbazi ;
Zahra Vahdat Shariatpanahi
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Objective
COVID-19 may cause an anorexic situation. This in turn leads to underfeeding, puts the patient in an energy protein malnutrition state, develops the hyperinflammation, weakens the immunity, and makes COVID-19 conditions more dangerous[...]
Article
Objectives
Sarcopenia is frequently seen at older ages, with primary sarcopenia being associated with mitochondrial dysfunction or age-related decreases in sex hormones while other explanations include endocrine and neurodegenerative diseases. [...]
Article
Patients with healthy gastrointestinal tract but not capable to be fed orally may receive their nutrition and medications via enteral feeding tubes, patients who receive nutrition via feeding tubes are often receive medications through the same [...]
Article
Introduction
La mise à jour des critères de diagnostic de la dénutrition de ladulte a introduit lévaluation de la quantité de masse musculaire et/ou de la fonction musculaire. La dénutrition étant un facteur dinterruption de traitement, en c[...]
Article
Sara Moradi ;
Mohamadreza Alivand ;
Yaser KhajeBishak ;
Mohamad AsghariJafarabadi ;
Maedeh Alipour ;
Philip D. Chilibeck ;
Beitullah Alipour
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Controlling mechanisms of appetite and food intake is an important issue for a variety of different types of athletes. Previous studies showed omega-3 fatty acid increased appetite in patients, but results in healthy individuals are inconclusive[...]
Article
Objectifs
Étudier lévolution du statut nutritionnel dune cohorte denfants hospitalisés et identifier les facteurs de risque de la dénutrition hospitalière (DH).
Méthodes
Étude prospective, transversale, menée dans un service de pédiatrie[...]
Article
Le régime cétogène, utilisé en thérapeutique dans les épilepsies réfractaires, est un régime hypocalorique, pauvre en glucides, riche en graisses, normo-protidique, induisant une cétose. Son utilisation sest répandue dans le public, car il perm[...]
Article
La maladie stéatosique du foie liée à une dysfonction métabolique (MAFLD) touche un quart de la population mondiale, dont certains dentre eux évolueront vers une forme plus sévère appelée stéatohépatite non-alcoolique (NASH). Le principal facte[...]